Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13. Valg af flue - den skal være let

Oprettet d.

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13.  Valg af flue - den skal være let

Jeg har bundet fluer siden jeg var 14 – 15 år. Jeg er egentlig ikke specielt god til at binde fluer. Nok fordi jeg ikke rigtigt synes, at det er superfedt at binde fluer. Grunden til at jeg alligevel binder fluer, er jagten på den perfekte flue. Fluen som gør en forskel, og som havørreden bare ikke kan stå for. Jeg har ikke fundet den endnu – den magiske flue – men jeg forstår mere og mere hvad der fungerer – det der gør fluer rigtigt gode.

I andre blogindlæg har jeg skrevet om at størrelsen gør en forskel. Jeg har også fremhævet farven pink. Der er andre farver jeg sværger til. Eller rettere er det vigtigt for mig at anvende UV – reflekterende materialer. Derfor fylder dubbingen Salmo Supreme – Rainbow også meget i mange af mine fluer (reje, tangloppe, hundestejle, kutlinger og børsteorms imitationer).

Men det vigtigste for mig, er at jeg grundlæggende tror på, at fluer skal være lette, og meget gerne også sparsomt bundet (og dermed levende). Efter mange års blindgyder med mere og mere sofistikerede fluer, med mængder af UV – lim, rygskjold og ben mv., gør jeg nu en dyd ud at binde og fiske med så lette og sparsomt bundne fluer som muligt.  

Ellers prøver jeg egentlig at have så få fluer som muligt. Herunder gennemgår jeg fluerne for hvert enkelt byttedyr, jeg synes, er relevant på kysten. Fluerne har været vist i de tidligere artikler, og beskrives kort herunder.

Rejer
Oprindelig brugte jeg meget pattegrisen, men efter at jeg er begyndt at fiske med rørfluer, og i erkendelse af at fiskene hugger på den pink flue, er jeg begyndt at fiske med en 4 – 6 cm flue i pink. Jeg binder den på et tyndt rør, og derfor er det nødvendigt med en lille smule belastning. Så lidt som muligt, men akkurat nok til at fluen vender rigtigt. Halen bindes af pink/salmo craft fur. Kroppen er lavet af SLF – i pink/salmo. Derudover binder jeg et par lette rejeøjne ind, og det er det. Denne flue, kombineret med en lille tangloppe som ophængerflue er mit foretrukne set up.

Vælger jeg undtagelsesvist ikke at fiske med den pink rejeflue (typisk i stille forhold med klart vand), vælger jeg den rejeflue der kaldes regnbuesvinet (en variant af brendabørsten). Ud over at fluen er effektiv er der andre grunde til at jeg bruger den flue. Regnbuesvinet kan til min forståelse imiterer både rejer, hundestejler og kutlinger. Jeg kombinerer regnbuesvinet med en lille ophænger flue i hot pink.  

Rejefluerne binder jeg på små tynde rør, og fisker med str. 14 trekroge.

Hundestejler og kutling
Som nævnt ovenfor fisker jeg ofte med regnbuesvinet, kombineret med en lille pink ophænger. Hvis forholdene dikterer at jeg kun fisker med en flue, skifter jeg ofte til en fiskeimitation, hvor jeg har forsynet en Flammen, med en sort Zonkervinge, og et hoved med øjne. Jeg bruger ikke UV-lim til hoveder, men foretrækker de færdiglavede hoveder af blød gummi, da de vejer mindre (og er lettere at binde). 

Tobis (juni, juli og september)
Jeg bruger alene flatwing fluer ca. 10 cm lange. Jeg binder dem i to versioner. En version med et kort rør, og dermed den lille trekrog på den forreste ca. 1/3 af fluen. Den anden version er en lidt kortere flatwing flue, ca. 7 – 8 cm. Den binder jeg med et tyndt rør, så den lille trekrog kan monteres lige der hvor vingen slutter. I stedet for UV-lim til hovederne anvender jeg i stedet små hoveder af gummi.

Tobis fluerne er effektive i sommernætterne. Ofte hugger fiskene meget hårdt og/eller nedefra når de tager en tobis. Derfor er det en fordel at krogen sidder midt i flue i sommernætterne. Modsat i september måned oplever jeg at fiskene ofte hugger bagfra, hvorfor det er en fordel at krogen sidder bagerst på fluen.   

Børsteorm (marts)
Jeg har i perioder brugt sorte pattegrise (eller måske nærmere en sort variant af den originale spey schrimp). Men pattegrisen er den eneste flue, som jeg ikke rigtigt har fået til at fungere som rørflue med små trekroge. Jeg har dog planer om i år at afprøve pattegrise bundet på lange tynde rør, som beskrevet herover.  

I stedet anvender jeg ”Brendabørsten” – der er bygget op med Salmo Supreme – Rainbow – og bundet på Artikulated shanks. I stedet for en enkeltkrog som endekrog, binder jeg dog en løkke i 0.40 mm, hvor jeg monterer en lille str. 14. trekrog. Det forbedrer krogningen. I øvrigt har børsteorm bundet på artikulated shanks den fordel fremfor de klassiske børsteormsfluer, at de hægter meget mindre, men er lige så effektive. Ruster trekrogen klipper jeg den sidste shank af, og binder en ny shank på, med en ny trekrog.   

Alternativt bruger jeg the worm fly. Fluen er reelt set en strimmel kaninskind, monteret med øje og krog forbundet med fletline. Fluen er meget populær i engelsk still water fiskeri.  

Tanglopper
Jeg fisker med to varianter af tanglopper. Den ene er en kobberbasse lignende flue bundet af Salmon Supreme Rainbow dubbing, og den anden version binder jeg i SLF dubbing Fluo Red, evt. med en lille hale af Craft Fur i pink.  

Det er disse to fluer jeg også anvender som ophænger på fluestangen. Derfor binder jeg dem på enkeltkrog. Især den lille flue i pink fanger uhyggeligt mange fisk, og udfisker ofte en hvilke som helst endeflue.

Først limes to rør sammen. Det bagerste akkurat stort nok til at en alignas kan passe ind i hullet (dvs. fodt 2mm i diameter), og det lille rør med mindst mulig diameter. Det er vigtigt at have det lille rør, fordi ellers kan hele alignas blive trukket igennem fluen. Vil du være sikker på at flue vender rigtigt skal der bindes lidt belastning ind som køl, men helst mindst muligt, da lette fluer er nøglen til flere fangster. Bemærk at jeg indledningsvist også binder lidt dubbing ind, så halen løftes mest muligt væk fra krogen. Først limes to rør sammen. Det bagerste akkurat stort nok til at en alignas kan passe ind i hullet (dvs. fodt 2mm i diameter), og det lille rør med mindst mulig diameter. Det er vigtigt at have det lille rør, ellers kan hele alignas blive trukket igennem fluen. Vil du være sikker på, at flue vender rigtigt, skal der bindes lidt belastning ind som køl. Helst mindst muligt, da lette fluer er nøglen til flere fangster. Bemærk at jeg indledningsvist også binder lidt dubbing ind, så halen løftes mest muligt væk fra krogen.

 

Dernæst bindes halen ind (første bundt) og rejeøjne. Når halen i Craft fur bindes ind er det vigtigt, som på alle hårmaterialer, at fjerne de hår der er inderst ved skindet. Jeg binder halen ind af 3 – 4 gange for at sikre at halen bliver pænt taperet.  Dernæst bindes halen ind (første bundt) og rejeøjne. Når halen i Craft fur bindes ind, er det vigtigt, som på alle hårmaterialer, at fjerne de hår der er inderst ved skindet. Jeg binder halen ind af 3 - 4 gange for at sikre at halen bliver pænt taperet.

Afslutningsvist bindes dubbing ind, og denne børstes godt op. Smelt en lille kappe ved hovedet og fluen er klar til fiskeri (som det fremgår bruger jeg altid klar monofil bindetråd, gerne forholdsvist tynd diameter). Afslutningsvist bindes dubbing ind, og denne børstes godt op. Smelt en lille kappe ved hovedet og fluen er klar til fiskeri. Som det fremgår, bruger jeg altid klar monofil bindetråd, gerne forholdsvist tynd diameter.

Andre eksempler på fluer. Her har jeg eksperimenteret med at anvende mylarrør (inspireret af flammen) som ben på rejer og finner og krop på imitationer af hundestejler. Jeg ved godt at dette er ”grimme” fluer, og bundet som en ægte amatør. Men tro mig, de fanger helt fantastisk, og den lille trekrog kroger der monteres med en alignas, kroger vildt godt. I øvrigt ruster disse fluer ikke, så de holder bare godt.  Andre eksempler på fluer. Her har jeg eksperimenteret med at anvende mylarrør (inspireret af flammen) som ben på rejer og finner og krop på imitationer af hundestejler. Jeg ved godt at dette er ”grimme” fluer, og bundet som en ægte amatør. Men tro mig, de fanger helt fantastisk, og den lille trekrog kroger der monteres med en alignas, kroger vildt godt. I øvrigt ruster disse fluer ikke, så de holder bare godt.

Alle indlæg i denne serie

Kystfiskeri efter havørreder - Introduktion

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 1. Flammen og farven pink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 2. Spin- og ophængerflue – forfanget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 5. Lette og slanke gennemløbsblink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 6. Der er vel ingen der fisker med fluer bundet på enkeltkrog længere?

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 9. Størrelsen betyder noget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 10. Switch på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 12. Flueliner på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13. Valg af flue - den skal være let

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 14. Indspinning og følgere

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 15. Sukker og andre ting der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 16. De små detaljer - der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar