For dem der elsker at fiske med flue, men ikke gider besværet med fluekastet
For at gøre det klart med det samme. Jeg fisker ikke med flue, fordi jeg elsker at kaste med flue, og lige netop denne dag ved kysten er jeg noget presset. Jeg fisker på Stavrehoved på Nordfyn. Det er en sydvendt kyst, og på sydvendte kyster venter der typisk fluefiskerne et af følgende 3 scenarier.
- Vinden blæser fra syd, og i direkte pålandsvind er fluefiskeri besværligt og hårdt.
- Vinden blæser fra nord, og specielt i foråret medfører den kolde nordenvind ofte trægt fiskeri.
- Men hyppigst blæser den lune vind fra vest og spinnefiskerne har en fest med perfekte forhold, hvorimod fluefiskeren, i det mindste den højrehåndede fluefisker, kæmper med vinden fra den forkerte side.
Løsningen er på sidstnævnte scenarie er at kaste over venstre skulder, hvilket jeg ikke magter specielt godt, eller forlæns-baglæns-kastet, hvor man vender fronten mod kysten og kaster baglæns. Det kan læres, og fungere nogenlunde, men fedt er det ikke.
Således også denne dag, hvor vinden kommer ind skråt bagfra. Fiskeriet er egentlig ok, og jeg har fået to fisk på knapt 50 cm. Fisk der er sjove at fange netop på den lette fluestang, men måske mindre sjove at fange på spinnestangen. Til sidst bliver jeg dog så træt af at fiske forlæns-baglæns, hvorfor jeg begynder at kaste ”almindeligt” over højre skulder. Det går godt i 15 minutter, lige indtil jeg vinkler kastet lidt forkert og fluen med et højlydt ”ZAAAK” bore sig ind i vadejakkens hætte. Intet vitalt er gennemboret, men flues modhager er gået helt igennem jakken. Det viser sig hurtigt, at der også er indtil flere vindknuder på forfanget. Efter en halv time er fluen med modhager gravet ud af jakken, og kun et lille hul er synligt. Der er bundet et nyt forfang, og jeg forlader pladsen og overlader det gode fiskeri til spinnefiskerne, mens jeg drager til en kyst med ren fralandsvind. Her er fiskeriet trægt, og jeg bliver udfisket af mine spinnefiskende venner, som blev på pladsen.
Hvorfor switch-stangen på kysten
Denne situation er en af flere scenarier på kysten, som switch-stangen har løst for mig. Oprindeligt var det nogle specifikke situationer, jeg mente kunne løses med en switch-stang, men nu bruger jeg efterhånden hyppigt switch og enten ”rullekast” eller overhåndskast på kysten. Årsagen til dette er følgende:
- Først og fremmest er det langt mindre fysisk krævende at fiske med switch-stang, end der er at fiske med en-håndstang.
- Pladser med klinter eller stejle strande, hvor man vader tæt på kysten, kan fiskes effektivt uden problemer i bagkastet.
- Dage hvor vinden kommer ind fra kastearmen kan der fiskes uproblematisk.
- Helt generelt er der mindre linekludder med switch-stangen på kysten..
Udgangspunktet for at tage switch-stangen med på kysten var, at jeg ville have den samme oplevelse, som jeg fik med mit traditionelle fluegrej. Det skulle altså være en let stang, hvor hugget tydeligt kunne mærkes gennem linen, videre igennem armen og helt op i baghovedet hvor adrenalin- og endorfin-produktionen omgående bliver aktiveret. Samtidigt skulle det være en fed oplevelse at fighte fisk på stangen.
Kort fortalt er den metode jeg anvender på kysten at fiske med en ca. 11 fod switchstang i klasse 5 – 6 (kastevægt 14 gr) eller 6 - 7 (kastevægt 16 gr) – det vil sige at stængerne har en ”enhåndsklassificering”. Med dette sæt fisker jeg med et minimalt brug af kræfter, og totalt fravær af linekludder, mens fluefiskeriets glæder (fluekastet fraregnet) og effektivitet bibeholdes.
Når man køber en switch-stang, skal man være opmærksom på, at nogle producenter klassificerer switch-stængerne efter vægtklasserne for en-håndsstænger. Imens andre klassificerer switch-stængerne efter vægtklasserne for to-håndsstænger. En tohåndsstang klasse 6 kaster altså med betydeligt tungere liner end en enhånds stang klasse 6.
Flere fisk
En fuldstændigt uventet sideeffekt af at fiske med de lange stænger, er at jeg kroger betydeligt flere fisk end tidligere. Dels er såvel forfang, skydehoved som skydeline typisk elastiske, men fluelinen ligger grundet bølger, vind og indtagningen ofte heller ikke ligeså strakt som linen gør ved spinnefiskeri. Med et traditionelt modhug betyder længden af stangen bedre mulighed for at stramme linen ordentlig op og skabe direkte kontakt til fisken. Den lange (bløde) stang betyder også, at man taber færre fisk under fighten, da rusk og spring lettere afbødes.
Jeg bruger her en Guideline LPXE. Det er en ældre stang, men den har et meget let håndtag under hjulet. Det placerer jeg under armen, mens jeg tager linen ind. Det vil sige, at oplevelsen er ligesom at fiske med enhåndsstang, bortset fra kastet. Ved fiskeri i store bølger er en vandtæt vadejakke uundværlig.
Godt med en god linekurv i bølger. Der findes dog nyere modeller, som giver endnu flere muligheder.
En grov fisk, der giver en god fight på næsten alt grej. Men med de lette switch stænger er det også sjovt, at fange mindre fisk.
Alle indlæg i denne serie
Kystfiskeri efter havørreder - Introduktion
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 1. Flammen og farven pink
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 2. Spin- og ophængerflue – forfanget
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 5. Lette og slanke gennemløbsblink
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 9. Størrelsen betyder noget
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 10. Switch på kysten
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 12. Flueliner på kysten
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13. Valg af flue - den skal være let
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 14. Indspinning og følgere
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 15. Sukker og andre ting der gør en stor forskel
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 16. De små detaljer - der gør en stor forskel
Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.