Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast

Oprettet d.

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast

Jeg forsøger altid at optimere mit fiskeri. Som beskrevet tidligere er der ikke mange hug, når man fisker efter havørreder. Så fisken skal sidde der, når den endelig hugger. Samtidigt har jeg også før fortalt, at jeg ikke helt har tålmodighed til release tacklet.

Det har betydet, at jeg er gået andre veje for at optimere krogholdet, på de agn jeg fisker med. Jeg har prøvet at hænge diverse tingeltangel efter blinkene. Diverse alignas eller den special producerede release connector. I teorien skulle de virke, ved at vinkle linen og forskyde den lille trekrog i forhold til blinket, hvorved krogholdet blev optimeret. Praksis er dog, at vandets pres under indspinningen, gør at det hele hænger mere eller mindre i en lige linje efter agnen. Jeg har ingen bevis på at det ikke virker, men effektivt ser det ikke ud.

Løsningen for mig er blevet diverse agn i ABS-plast. Det vil sige Savage Gears Sand Eel, Westins Sandy inline og Salty inline, samt ABU Sölv Penna eller Tuwob wobler. Der er også andre agn i ABS-plast, som jeg ikke har prøvet endnu.

Med et lille bor (1,4 mm) laver jeg et hul (ca. 1 cm dybt) i bagenden af wobleren. Jeg borer hullet ind i det rør der går igennem hele agnen. Dvs.at jeg udvider hullet i agnen.

Gennem I hullet monterer jeg alignas, fx. en Fox Edges Short Line Alignas. Denne er nu fikseret, og krogen bliver ægte forskudt i forhold til agnen. Jeg bruger ydermere en lille perle (som på alle gennemløbere) og en oval springring. Heri monterer jeg trekrogen (i str. 12) med en almindelig blinkknude.

Hvordan det fungerer, vender jeg tilbage til, men først lige lidt om at bore et hul i agnen. Det er forholdsvist nemt at bore det godt 1 cm dybe hul i agnen. Men husk nu at passe på. Jeg har fået de bedste resultater ved at fastgøre agnen med en skruetvinge, før jeg borer hullet. Bemærk i øvrigt at man borer ind i et teflon rør. Det betyder ikke noget, så længe du har en alignas monteret, men man kan ikke længere bruge agnen uden alignas, da linen ellers vil blive skadet under fiskeriet.

Det er vigtigt at klippe den monterede alignas til så den passer i vinklen der går ud fra agnen. Den ovale springring sidder nu “skævt” i forhold til agnen, og dette ændres ikke under indspinningen. Derfor bliver krogen fint forskudt i forhold til agnens skygge.

Man kan vælge et alternativt setup, som vist på billederne herunder, hvor der i stedet for en springring anvende en lille perle og en rappala-knude. Det er bare vigtigt at perlen har et så lille hul, at rappala-knuden ikke bliver trukket ind i agnen, og krogen bliver fikseret. Sker dette påvirkes agnens kasteegenskaber negativt.

De forskellige agn påvirkes forskelligt. Westin Sandy er fuldstændigt upåvirket af den lille operation. Denne wobler kan dog ikke spinnes så hurtigt ind. Det kan Savage gears Sandeel. Denne wobler påvirkes derimod hvis knuden glider ind i perlen og krogen fikseres. Agnen flakser mere end normalt i kastet. Jeg er blevet større og større fan af at lave rigget med den ovale springring.

Nu har jeg et set up, hvor jeg fisker med en str. 12 trekrog både på wobleren og på ophængerfluen. Derfor bliver mine modhug også mindre markante. Jeg spinner sådanset bare ind, indtil fisken sidder fast, og laver så et kontrolleret modhug. Dette udnytter jeg blandt andet til at fiske med lette stænger med kastevægte op til maksimalt 15-16 gr. Nu begynder det at blive rigtigt effektivt.

 

Der er boret et hul klar til montering med alignas og str. 12 krog.Der er boret et hul klar til montering med alignas og str 12 krog.

Her er det valgt at klippe alignas noget til, men krogen er forsat forskudt ud af ”skyggen” fra agnen. Men har perlen et for stort hul, trækkes knuden ind i agnen og fikseres. Derfor er jeg begyndt at anvende en lille (mindst mulig) springring og en almindelig blinkknude i stedet for rappala knuden (med eller uden perle). Det giver en perfekt placeret løst hængende tre krog, hvilket sikrer optimal krogning.Her er det valgt at klippe alignas noget til, men krogen er forsat forskudt ud af ”skyggen” fra agnen. Men har perlen et for stort hul, trækkes knuden ind i agnen og fikseres. Derfor er jeg begyndt at anvende en lille (mindst mulig) springring og en almindelig blinkknude i stedet for rappala knuden (med eller uden perle). Det giver en perfekt placeret løst hængende tre krog, hvilket sikrer optimal krogning.

Med trekrog både i ophænger og blink kan man nu reducere kraften af modhugget, og ikke mindst fiske med lettere stænger. Med trekrog både i ophænger og blink kan man nu reducere kraften af modhugget, og ikke mindst fiske med lettere stænger.

Fin havørred.Fin havørred.

Alle indlæg i denne serie

Kystfiskeri efter havørreder - Introduktion

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 1. Flammen og farven pink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 2. Spin- og ophængerflue – forfanget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 5. Lette og slanke gennemløbsblink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 6. Der er vel ingen der fisker med fluer bundet på enkeltkrog længere?

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 9. Størrelsen betyder noget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 10. Switch på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 12. Flueliner på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13. Valg af flue - den skal være let

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 14. Indspinning og følgere

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 15. Sukker og andre ting der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 16. De små detaljer - der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar