Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink

Oprettet d.

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink

Uendelige muligheder – jeg bruger en håndfuld blink som jeg kender!

Når man skal vælge agn, er der mange forskellige faktorer der spiller ind. Farve, størrelse, bevægelsesmønster og så videre. Mit udgangspunkt er altid, at vælge det lettest mulige blink, som beskrevet i et tidligere blogindlæg. Vægten afgøres af vindforholdene. I lette vindforhold op til 4 – 8 m/s holder jeg mig til 8 – 12 gr., og først i modvind, eller sidevind øges vægten.

Mange vælger også vægt ud fra hvilken vanddybde der er på pladsen. Her vælger jeg en anden tilgang. Jeg fokuserer på hvor hurtigt jeg vil fiske. Det afhænger af hvilke byttedyr der findes på kysten, og ikke mindst vandtemperaturen. Jeg skal indrømme, at jeg ikke måler temperaturen på kysten, men jeg orienterer mig om temperaturen på DMI.dk inden fisketuren. Jeg inddeler mit fiskeri i flere temperaturintervaller: 0 – 4 gr., 4 – 8 gr, og mere end 8 grader varmt vand.

Ved temperaturer under 4 grader fisker jeg allerhelst med flue. Det er min klare oplevelse at fluen totalt udfisker blink ved de lave temperaturer. Jeg har f.eks. haft fiskeweekender, hvor resultatet har været 12 – 0 i min favør med flue, mod to af mine spinnefiskene venner. Ved de lave temperaturer bruger jeg især Silling eller Hotshot i de lette udgaver. Disse blink flakser nemlig ved selv langsom indspinning. Men deres helt store styrke er lange spin stop. Lange spinstop er ved lave vandtemperature spinstop på 10 – 30 sekunder! Det føles helt forkert, men blinket roterer om sin egen akse, og de lange spinstop kan især i koldt vand være rent slik for havørreden.

På lavvandede områder kan det væren en god mulighed at fiske med kystwoblere lavet i balsatræ (fx Steen Karlsens woblere i 14 gr). Disse woblere kan fiskes meget langsomt, eller lidt hurtigere og lige under overfladen på helt lavt vand.

Stiger vandtemperaturen til 4 – 8 grader skal der mere fart på. Jeg vælger ofte Sømmet i disse situationer. Sømmet er ultra slankt, hvilket med små trekroge giver gode krogningsegenskaber. På trods af, at Sømmet er helt lige, og ser noget kedeligt ud, er det faktisk et blink, der flakser en del. Ved høje hastigheder bliver det for meget for mig, fiskene hugger, men det bliver sværere og sværere at kroge dem des mere blinket flakser.

Ved temperaturer over 8 grader er min absolutte favorit derfor også Bornholmerpilen. Fiskes den hurtigt bliver blinket levende på en udefinerlig måde - som om blinket er vægtløst. Blinket kan nemt fiskes hurtigt over lavvandede områder, og den afstemte flaksen betyder også, at den klassiske Bornholmerpil kroger rigtigt godt.

Hvis man ønsker af fiske hurtigt med woblere, hvilket også er en effektiv metode, anbefaler jeg at man bruger woblere lavet af plast. Hvor kyst woblerne lavet af balsatræ typisk er effektive ved langsommere indspinning i koldere vand. En fordel ved woblerne er at de flakser mindre end blinkene, og dermed kroger bedre. Jeg oplever nok at blink lokker lidt flere fisk, men at wobleren kroger bedre. Så er der gang i fiskeriet kan det være en fordel at bruge woblere.

 

Silling, Bornholmerpil, Sømmet og SandySilling, Bornholmerpil, Sømmet og Sandy.

Varme fiskehandsker fra Geoff Anderson.

 

Alle indlæg i denne serie

Kystfiskeri efter havørreder - Introduktion

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 1. Flammen og farven pink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 2. Spin- og ophængerflue – forfanget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 5. Lette og slanke gennemløbsblink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 6. Der er vel ingen der fisker med fluer bundet på enkeltkrog længere?

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 9. Størrelsen betyder noget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 10. Switch på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 12. Flueliner på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13. Valg af flue - den skal være let

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 14. Indspinning og følgere

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 15. Sukker og andre ting der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 16. De små detaljer - der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar