Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri

Oprettet d.

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri

Ligesom med spinnefiskeri fisker jeg også overvejende med to fluer. Den ene flue er altid pink, og som på nær de helt kolde dage fisker jeg med en større flue (fra 4 cm og op) samt en mindre flue som ophænger. Kun i situationer, hvor jeg har haft stort held med en specifik flue, og i særligt drilske vindforhold vælger jeg at fiske med én flue. F.eks. fangede jeg på tre dage 5 overspringere imellem 60 og 75 cm. Alle tog på Pattegrisen, og de sidste to dage havde jeg så stor tiltro til fluen, at der ikke var grund til at fiske med mere end én flue.

Modsat spinnefiskeri med ophænger flue, så kan fluefiskeri med ophænger flue godt medføre noget mere kludder, Men dette kan minimeres dramatisk. Helt præcist er det ekstremt vigtigt at bruge nye forfang. Forfanget bliver snoet, slidt og får nogle knæk gennem det praktiske fiskeri. Derfor oplever man at med et helt friskt forfang, at der nærmest intet kludder er. Men efter en dags fiskeri, så vil det samme forfang resulterer i masser af kludder. Derfor er det bedste råd, til ubesværet fluefiskeri, at fiske med friske forfang. I praksis betyder det at det er en fordel efter ca. 2 – 3 timers fiskeri at binde et nyt forfang på. Det kan blive lidt dyrt i længden, men det er der heldigvis råd for. 

Jeg fisker typisk med forfang der er 12 – 14 fod lange. Derfor køber jeg typisk et forfang i fluorocarbon på 12 fod. Derefter finder jeg ud af hvor ”kaste delen” af forfanget stopper. Det er der hvor forfanget tapperes ned fra den tykke del til den tynde del, der udgør spidsen af forfanget. Umiddelbart der, hvor forfanget bliver tyndt første gang, starter jeg med at klippe forfanget over. Derefter binder jeg forfanget sammen igen, med en ultralille svirvel. Svirvlen skal være af god kvalitet, så lille som muligt, og gerne med en brudstyrke på mindst 6 kg. Det fortsat ca. 12 fod lange forfang forlænger jeg med ca. 60 cm forfangsline i samme tykkelse som den købte forfang var ”født” med. Derefter er det bare at fiske derudaf med 2 fluer, den øverste i en tavs på ca. 7-8 cm, og den nederste flue ca. 50 – 60 cm under. Årsagen til at jeg bruger en svirvel frem for en tippet ring, er at svirvlen modvirker af forfanget snos under fiskeriet. Det er også derfor at jeg starter med at binde svirvlen ind, før fiskeriet overhovedet påbegyndes, ellers ville hele forfanget blive mere snoet.

Nu er det muligt med ca. 2 – 3 timers mellemrum at skifte forfanget fra svirvlen og til begge fluer, uden af forfanget forkortes. I praksis skifter jeg hele forfanget senest efter 3 - 4 dages fiskeri.

I hårdt vejr kan jeg fiske med forfang ned til 9 fod og med en spids på 0,33 mm, mens jeg foretrækker at fiske med forfang på ca. 12 – 14 fod og en spids på 0,28 – 0,30 mm under normale forhold. Kun ved vindstille forhold vælger jeg at fiske med tyndere forfang, f.eks. 0,25, og så på en længde op til 14-16 fod. Det er i øvrigt under helt stille vindforhold at jeg oplever mest kludder, og derfor kun fisker med en flue.

De lange forfang gør også at det er vigtigt at overgangen imellem flueline og forfang ubesværet kan glide igennem fluestangens øjer. I gamle dage valgte jeg ofte vælger at klippe de øjer som fluelinerne er født med af, og i stedet med en piskeknude binde et stykke 0,60 mm ind. Det giver mulighed for at binde en mindre løkke, end de løkker som linerne normalt var født med. Mange nye skydehoveder har dog tilstrækkeligt små løkker. 

Jeg fisker typisk med lette fluer, og bruger derfor som regel fluorocarbon, der synker, for at få fluerne til at fiske lidt dybere.

 

Forfang til fluefiskeri.
Kastet slider på forfanget, og det giver mere og mere kludder.Kastet slider på forfanget, og det giver mere og mere kludder.

Tid til at skifte forfang.Tid til at skifte forfang. En lille grejæske eller forfangsmappe kan være i den praktiske brystlomme på vadejakken fra Geoff Anderson.

Alle indlæg i denne serie

Kystfiskeri efter havørreder - Introduktion

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 1. Flammen og farven pink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 2. Spin- og ophængerflue – forfanget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 3. Forfanget til fluefiskeri

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 4. Hvor på kysten fanges fisken

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 5. Lette og slanke gennemløbsblink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 6. Der er vel ingen der fisker med fluer bundet på enkeltkrog længere?

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 7. Valg af blink

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 8. Agn af ABS-plast

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 9. Størrelsen betyder noget

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 10. Switch på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 11. Hvorfor 9 fod fluestænger

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 12. Flueliner på kysten

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 13. Valg af flue - den skal være let

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 14. Indspinning og følgere

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 15. Sukker og andre ting der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 16. De små detaljer - der gør en stor forskel

Kystfiskeri efter havørreder - Afsnit 17. Endelig tid til hornfisk - forårssæsonens gallafest


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar